
Γεμίστε την κουζίνα και τα πιάτα σας με τα παρακάτω βότανα και μπαχαρικά και εκμεταλλευτείτε τις υπερδυνάμεις τους κατά του καρκίνου και άλλων παθήσεων που απειλούν την υγεία.
Δενδρολίβανο
Τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε γιατροσόφια ανά τον κόσμο, για τη θεραπεία των πάντων, από γρίπη μέχρι δυσκοιλιότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, σε μορφή σκόνης ή ζαχαρωμένο και παρ’ όλο που η γεύση του από το ένα είδος στο άλλο αλλάζει, μπορεί το ένα να υποκαταστήσει το άλλο σε πολλές συνταγές. Η κατανάλωση του τζίντζερ και των προϊόντων του, μαζί με αντιεμετικά φάρμακα, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο στομάχι κατά τη διάρκεια μιας χημειοθεραπείας.

Κουρκουμάς
Ανήκει στην οικογένεια της πιπερόριζας (τζίντζερ) και είναι ένα από τα συστατικά που δίνουν στα πιάτα κάρυ την κίτρινη χροιά τους και την ξεχωριστή γεύση τους. Η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, είναι και αυτή που φαίνεται να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας από τον καρκίνο, ενώ το εκχύλισμα του κουρκουμά ερευνάται για το αν παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία μερικών ειδών καρκίνου, όπως αυτού του παχέος εντέρου, του προστάτη, του στήθους και του δέρματος. Παρ’ όλο που τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, οι μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί σε ζώα κι ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν μπορούν να μεταφραστούν και στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πιπεριές τσίλι
Η περιεκτικότητά τους σε καψαϊκίνη βοηθά στην ανακούφιση του πόνου κι όταν, μάλιστα, εφαρμόζεται τοπικά στο δέρμα, προκαλεί την απελευθέρωση μιας χημικής ουσίας που με συχνή χρήση μειώνει τον πόνο στην περιοχή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρίβετε τσίλι όπου πονάτε, καθώς η πιπεριές αυτές μπορούν να προκαλέσουν εγκαύματα. Μιλήστε με το γιατρό σας για να σας χορηγήσει κάποια κρέμα με καψαϊκίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις νευροπαθητικού πόνου μετά από χειρουργεία καρκίνου. Μια ακόμη ωφέλιμη χρήση της πιπεριάς τσίλι, που μπορεί να σας βοηθήσει, είναι στη δυσπεψία.

Σκόρδο
Το σκόρδο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε θειώδη και αποτελεί, επίσης, καλή πηγή αργινίνης, ολιγοσακχαρίτων, φλαβονοειδών και σεληνίου, όλα εκ των οποίων είναι χρήσιμα για την υγεία μας. Πλήθος ερευνών έχει δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος και του στήθους, ενώ φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο μέσα από διάφορους μηχανισμούς, εμποδίζοντας τις βακτηριακές μολύνσεις και τη δημιουργία ουσιών που προκαλούν καρκίνο, προωθώντας τη διόρθωση του DNA. Κι αν αυτά δεν σας φαίνονται αρκετά, σημειώστε ότι το σκόρδο δρα αποτοξινωτικά και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, ενώ βοηθάει και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μέντα

Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι γνωστό για τα ιατρικά του οφέλη και έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες παθήσεις, από προβλήματα στον ύπνο (πιείτε λίγο χαμομήλι λίγο πριν ξαπλώσετε), μέχρι έλκη στο στόμα από χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες, εφόσον ο γιατρός σας είναι σύμφωνος. Το χαμομήλι μπορεί να κάνει καλό και σε πεπτικά προβλήματα, όπως στομαχικές κράμπες, αλλά και να ηρεμήσει τις μυϊκές συσπάσεις του εντέρου.