Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες; - papatrexas.gr

Γιατί οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άνδρες;

Κυριακή, 17 Απριλίου 2016


Πόσες φορές σας έχει τύχει να σηκώνεστε από το κρεββάτι στη μέση της νύχτας και να πηγαίνετε στην κουζίνα, για να μην ξυπνήσετε τα παιδιά και το σύζυγο; Σίγουρα έχει συμβεί στις περισσότερες από εσάς και όχι αδίκως, αφού το γυναικείο φύλο πλήττεται περισσότερο από τις αϋπνίες. Το οξύμωρο όμως είναι ότι οι γυναίκες έχουν ανάγκη να κοιμούνται πιο πολλές ώρες από τους άνδρες. Στην πραγματικότητα χρειάζονται 20 λεπτά περισσότερο ύπνο, αλλά μερικές μπορεί χρειάζονται ακόμα πιο πολύ.


Γενικά ένας μέσος ενήλικας


χρειάζεται περίπου 6 με 8 ώρες ύπνου καθημερινά, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας. Επίσης, ο ποιοτικός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής. Όμως, οι ατομικές ανάγκες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό, ώστε μερικοί να κοιμούνται πολύ εύκολα έξι ώρες, ενώ άλλοι να δυσκολεύονται. Το σημαντικό είναι να μη ξυπνάτε κουρασμένοι το πρωί και να μη νιώθετε υπνηλία μέσα στην ημέρα. Όμως, οι γυναίκες χρειάζονται λίγο περισσότερο ύπνο από τους άνδρες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Όπως εξηγούν οι εδικοί αυτή η διαφορά μεταξύ των δυο φύλων  οφείλετα στην ορμόνη τεστοστερόνη, η οποία παράγεται σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα στους άνδρες. Η τεστοστερόνη προστατεύει τα κύτταρα από τις φλεγμονές και επίσης μειώνει το άγχος και τις αϋπνίες.


Όσο για τη σύνδεση του ύπνου και της αύξησης του σωματικού βάρους, υπάρχουν μερικές μελέτες που θεωρούν ότι υπεύθυνες είναι οι γυναικείες ορμόνες. Τα υψηλά επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης επηρεάζουν τον ύπνο, με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να σηκώνονται και να κάνουν νυχτερινές επιδρομές στο ψυγείο. Αντί όμως να αναζητάτε τρόπους να αυξήσετε τις ανδρικές ορμόνες, προσπαθήστε να υιοθετήσετε μια σταθερή ρουτίνα στο ωράριο του ύπνου. Γιατί μη ξεχνάτε ότι εκτός από τη πρόληψη της παχυσαρκίας, ο ύπνος μειώνει επίσης τον κίνδυνο της καρδιακής νόσου, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της κατάθλιψης, και άλλων σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών. Παραδοθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Share on :

Διαβάστε επίσης

loading...
Από το Blogger.
 
Copyright © 2015 papatrexas.gr
Distributed By My Blogger Themes | Design By Herdiansyah Hamzah